HemÖvrigtSå spelar man UNO

Så spelar man UNO

-

Uno är ett superpopulärt kortspel som spelas av miljontals människor världen över. Spelet spelas med en särskild kortlek, den så kallade UNO-kortleken bestående av 108 kort med valörerna 0–9 samt symboler i fyra olika färger. Målet med spelet är att bli den som snabbast blir av med alla sina kort. Namnet kommer från att man måste säga “UNO” (spanska för ett) innan man spelar sitt sista kort.

Aldrig spelat UNO förr? Eller var det kanske väldigt länge sedan du spelade och behöver förfriska ditt minne? Oavsett är du välkommen att läsa vår kostnadsfria guide där vi går igenom de UNO regler som finns.

UNO kräver en UNO-kortlek

Det är viktigt att vara uppmärksam på att man inte kan spela UNO med en vanlig kortlek. Det krävs en specifik UNO-kortlek, något man kan köpa i de allra flesta leksaksbutiker idag, men även i matbutiker och naturligtvis online.

En UNO-kortlek består som sagt av 108 kort med valörerna 0–9 samt symboler i fyra färger.

Det finns 19 kort i varje färg (rött, grönt, blått och gult).

En UNO-kortlek innehåller även 8 stoppkort och 8 vändkort.

Kortleken består även av 8 drag 2-kort, 4 byt färg-kort samt 4 byt färg drag 4-kort.

UNO regler

Spelet är anpassat efter 2–10 spelare från 7 år och äldre.

Varje spelare börjar med sju kort, och dessa delas ut med framsidan nedåt. Resterande kort läggs i en spelhög med framsidan nedåt. Bredvid denna hög görs plats för en hög för överblivna kort.

Man börjar spelet med att bestämma vilken spelare som ska starta. Enklast är det att köra på den som är yngst. Därefter fortsätter spelet medurs.

Målet med Uno är som sagt att vara den första spelaren som blir av med alla sina kort. Varje spelare måste matcha kortet i slänghögen antingen efter nummer, färg eller symbol. Om det översta kortet till exempel är en blå 6: a, måste spelaren lägga ner ett blått kort, eller ett kort i vilken färg som helst så länge valören är 6. Spelaren kan också lägga ner ett symbolkort, det vill säga ett stoppkort, vändkort, drag 2-kort, byt färg-kort eller byt färg drag 4-kort. Om spelare inte kan matcha kortet som ligger överst måste hen istället ta ett kort från draghögen. Om hen inte kan spela med detta kort heller är det nästa mans (eller kvinnas) tur.

Man spelar alltså på så sätt tills det att en eller alla spelare är ute ur spelet. Kom ihåg att man i några variationer av UNO inte får gå ut med de speciella korten som vi går igenom nedan.

“Speciella kort”

Symbolkorten, eller de “speciella korten” som man även kan kalla dem för, beskriver vi nedan:

Stoppkort: Placerar du detta tvingar du nästa spelare att stå över sin tur.

Vändkort: Här vänds spelets riktning, det vill säga att spelaren som spelade innan dig nu ska spela igen om du placerar ett vändkort.

Drag 2-kort: Ett drag 2-kort innebär att spelaren efter dig måste dra upp två nya kort från draghögen och dessutom stå över denna omgång.

Byt färg-kort: Detta kort innebär att spelaren som lägger kortet bestämmer vilken färg som nu ska spelas. Detta kort kan läggas på alla färger, men endast den färg som spelaren bestämmer när hen placerat kortet får spelas med tills ett annat kort går att lägga på den.

Byt färg drag 4-kort: Om en spelare lägger detta kort väljer spelaren vilken färg som ska spelas med. Dessutom måste spelaren efter hen dra upp fyra kort från spelhögen och stå över omgången.

UNO!

Av de UNO regler som finns är denna den viktigaste. För att kunna få spela ut sitt sista kort och därmed vinna måste man nämligen säga “UNO!” innan man lägger sitt näst sista kort. Att man säger “UNO!” beror helt enkelt på att detta betyder ett på spanska. Då talar man sålunda om för sina motståndare att man endast har ett kort kvar.

Om man glömmer att säga UNO innan spelaren som kommer efter dig gjort sitt drag och någon motståndare pekar ut detta, så måste du dra två kort från spelhögen och stå över din tur. Det kan alltså sabba ens vinst väldigt mycket bara genom att glömma att säga ett ord.

Spela UNO i lag

UNO kan enkelt bli ett lagspel genom att dela upp spelarna i grupper. Antingen spelar man det i par mot varandra, eller i lag bestående av flera lagmedlemmar.

Om man väljer att spela i par lägger den andra spelaren ned sina kort när medspelaren spelat slut på sina, då räknas endast motspelarens kort och motspelarnas totala poäng ges till det vinnande paret, varav första par till 500 vinner.

Om man istället spelar UNO i lag sitter de olika spelarna varvade, alltså inte intill varandra. Om en spelare i det ena laget går ut kastar övriga medlemmar sina kort och motståndarna räknar därefter ihop sina kort. Här kan man också använda en av de poängräkningsmetoder som vi går igenom nedan.

Poängräkning i UNO

När man spelar UNO finns det i princip två sätt att fördela poängen på. Man börjar hur som helst med att värdera korten på följande sätt:

  • Kort från 0 till 9 motsvarar deras valörvärde, det vill säga att 2 är värd 2 poäng, 3 är värd 3 poäng och så vidare.
  • Stoppkort ger 20 poäng.
  • Vändkort ger 20 poäng.
  • Drag 2-kort ger 20 poäng.
  • Byt färg-kort ger 50 poäng.
  • Byt färg drag 4-kort ger också 50 poäng.

Gällande poängfördelning finns det alltså två alternativ:

  1. Spelaren som vinner omgången får antalet poäng motsvarande det värde som motspelarna har på sina händer. Det vill säga att man innan spelets start bestämmer hur många poäng man måste uppnå för att bli den slutgiltiga vinnaren. Sålunda kan man behöva spela några gånger innan någon uppnår det bestämda antalet poäng.
  2. Det andra alternativet är att alla spelare räknar ihop sina poäng, varav nya poäng läggs samman med de poäng som spelaren haft sedan tidigare. När en poänggräns nås utesluts spelare. På så sätt vinner den spelare som ännu inte nått poänggränsen när näst siste spelare går ut.
[acf_fields]
- Advertisment -

Must Read

Winamp

0
En populär, snabb och flexibel musikspelare för Windows. De kan spela flera olika musikformat som t.ex. MP3, musikskivor, MOD, S3M, IT m.m.

PC för alla

SPCS demo-cd