HemGratis SpelSpindelharpan – spela gratisspelet online

Spindelharpan – spela gratisspelet online

-

Spindelharpan är en variant av Patians som växt i popularitet ända sedan det blivit en del av Microsoft Windows. Men spelets historia sträcker sig mycket längre tillbaka än så.

Spindelharpan fick sitt namn eftersom det har åtta högar för färdiga kort. Med andra ord; lika många högar som en spindel har ben. Medan den version som de flesta av oss är vana vid kommer från 1949 så finns det artiklar som nämner Spindelharpan så tidigt som 1937. Skillnaden där är att man endast använder sig av 50 kort istället för de 54 som vi använder idag. Exakt när Spindelharpan först tog sin början är okänt, men man räknar med att det var någon gång under 30-talet.

Hur spelar man Spindelharpan?

Spindelharpan, eller Spindel, är ett väldigt enkelt spel att lära sig, framförallt om du redan är bekant med Patiens. Det finns 3 olika versioner av spelet; 1 färg som är lättast, 2 färger som är mellansvårt och 4 färger som är avancerat eller väldigt svårt. Oavsett vilken version du spelar så använder man sig av två kortlekar utan jokrar, totalt 104 kort, som blandas innan varje spel. Korten läggs sedan ut i 10 kolumner horisontelt, med 6 kort i de första fyra kolumnerna och 5 kort i de resterande 6 kolumnerna. Korten delas ut en i taget i vardera hög. Till exempel så läggs det 1a kortet i den första kolumnen, det andra i den andra och så vidare. Det 11e kortet läggs i den första högen och sedan fortsätter du så tills 54 kort har delats ut. De sista korten i kolumnerna läggs vända uppåt.

Efter att de uppåtvända korten har lagts så läggs resterande kort åt sidan för att användas till att dra kort att använda i spelet.

Nu är det upp till dig att arrangera dina kort och bygga sekvenser från kung till ess med de kort som finns på bordet. Om du inte kan göra några fler drag med de kort som finns framför dig så kan du dra kort från högen som du tidigare lade åt sidan. Om du har flera kort som ligger i sekvens med varandra så kan dessa flyttas tillsammans. Det nedåtvända kortet som ligger under de kort du flyttades vänds då upp och kan användas i spelet. Finns det inget kort kvar under så kan du flytta vilket kort eller sekvens du vill till den tomma kolumnen.

Om du har slut på kort att använda på bordet så kan du dra kort från högen du tidigare lade åt sidan. I detta fall så drar du 10 kort som du lägger uppåtvända ovanpå dina tidigare kort. Du kommer att dra från denna högen 5 gånger under spelets gång för att totalt lägga till 50 kort i spelet.

När du drar kort från högen så är det mycket möjligt att du inte längre har sekvenser i ordning på bordet. Till exempel så kanske du får ett ess ovanpå en kneckt. I det här fallet så kan du inte flytta på kneckten innan du har flyttat på esset. Endast kort i rätt ordning kan flyttas tillsammans.

Spelets mål

Som tidigare nämnts så finns det tre olika varianter av spelet som man kan spela och dessa varierar i svårighet. Spel med endast en färg är lättare och lämpar sig bäst för nybörjare medan spel med 2 eller 4 färger lämpar sig bäst för mer avancerade spelare.

För enkelhetens skull så håller vi oss till nybörjarversionen av spelet i denna artikeln.

Ditt mål är att arrangera korten i nedåtgående ordning från kung till ess. För varje komplett sekvens så flyttar du korten till en av de åtta högarna över kolumnerna. När samtliga av de åtta högarna är klara och det inte finns några kort kvar att spela så har du vunnit.

Hur spelar man med 2 eller 4 färger?

Att spela med endast en färg är ett bra sätt för nybörjare att bekanta sig med spelet. Men känner du att du vill ha mer av en utmaning så kan du spela med 2 eller fyra färger istället.

Grundlayouten är densamma oavsett vilken variant du väljer att spela och reglerna är till större delen desamma. Även här kommer två kortlekar att användas. Spelar du med 2 färger så spelar du med 54 kort av två olika färger, medan om du spelar med 4 färger så spelar du med 26 kort av varje färg.

Skillnaden här är att du måste lägga dina sekvenser utefter en och samma färg, och detsamma gäller när du flyttar kort; du kan endast flytta kort som har samma färg och ligger i rätt ordning. Skulle du ha en hjärter 4 ovanpå en spader 5 så kan du inte flytta spader 5 innan du har flyttat hjärter 4.

Genom att lägga till fler färger i spelet så ökar du svårighetsgraden, vilket betyder att du behöver tänka efter extra noga innan du gör ett drag. Även det minsta misstag kan låsa fast ett kort som du desperat behöver. Chansen är också större att du inte kommer att kunna avsluta spelet ju fler färger du spelar med.

[acf_fields]
Föregående artikel
Nästa artikel
- Advertisment -

Must Read

Winamp

0
En populär, snabb och flexibel musikspelare för Windows. De kan spela flera olika musikformat som t.ex. MP3, musikskivor, MOD, S3M, IT m.m.

PC för alla

SPCS demo-cd