HemÖvrigtYatzy online

Yatzy online

-

Yatzy är ett gammalt spel som de flesta säkerligen känner igen från sin barndom. Nu för tiden behöver du dock inte sitta med det fysiska spelet, utan kan spela Yatzy online. Det är i regel samma spelsätt som vanligt, men det finns några olika varianter som vi tar upp nedan. Här går vi igenom allt du behöver veta när du ska spela Yatzy på nätet.

Hur du spelar Yatzy online

Först och främst måste du leta upp det Yatzy-spel du vill spela. Det finns många olika varianter på nätet. Sedan får du välja om du ska spela själv eller mot motståndare. Normalt kan du spela mot upp till 3 motståndare. Om ni är flera spelare på samma dator eller mobil får ni turas om.

Läs mer om Yatzy reglerna här om du inte redan är bekant med det traditionella sällskapspelet. Det är väldigt enkelt att lära sig hur det fungerar, även för barn. Man kan alltså spela tillsammans hela familjen.

Varianter av Yatzy online

Du kommer snabbt upptäcka att det finns olika varianter av Yatzy online. Här går vi igenom några av de vanligaste:

Yatzy rakt upp och ner

Den stora skillnaden mellan Yatzy rakt upp och ner och det traditionella spelet är att man börjar nerifrån. Du får även bestämma tillsammans med dina medspelare hur många poäng man får för bonusen.

Maxi Yatzy

Maxi Yatzy fungerar lite annorlunda. Först och främst använder man sex tärningar istället för fem stycken. På grund av detta finns det även fler rundor. För att få stege måste du nu få sex nummer i stigande eller fallande följd. Om du ska få kåk måste du få tre likadana siffror tillsammans med tre andra siffror. Denna version kan vara rolig om du har tröttnat på det traditionella spelet.

Historien om Yatzy

Man vet inte så mycket om historien bakom Yatzy. Det enda man tror sig veta är att det uppfanns av ett kanadensiskt par år 1954. Namnet Yatzy kommer från att paret gillade att spela på sin yacht. Sedan dess har det blivit ett av de mest klassiska och populära sällskapsspelen.

Spela Yatzy online gratis

Något av det bästa med att spela Yatzy online är att du kan spela helt gratis. Du behöver inte köpa det fysiska spelet. Hos vissa sajter kan du registrera dig om du vill kunna spara dina poäng. Det går även att spela från mobilen om du föredrar det.

Turneringar

Om du är riktigt duktig på Yatzy kan du faktiskt delta i olika turneringar. Då kan du testa dina färdigheter mot andra spelare. Det finns till och med något som heter World Yatzy Tour. Det grundades på den franska ön Korsika och spelas idag över hela världen. Det finns även flera andra turneringar som du kan delta i. En av dessa är Tournament of Super Yatzee vilken går av stapeln online.

Tips och trick hur du vinner

Det finns ett grundläggande tips för att vinna i Yatzy och det är att hålla koll på sina motståndare. Försök att förutse vilket som kommer att bli deras nästa drag. Ett annat tips är att ha tålamod och inte bli allt för stressad, då kan du missa flera viktiga poäng.

Allt du behöver veta om poängsättningen

Yatzys poängtavla är uppdelad i två olika fält. Det övre fältet består av siffrorna 1-6 och du samlar poäng genom att addera alla tärningar som visar den siffran. Om du till exempel får 3 stycken treor och sätter dem på 3:an så får du nio poäng. Lyckas du få 63 poäng eller mer i det övre fältet kan du också få en bonus på 50 poäng.

I det nedre fältet finns det flera olika poängvarianter:

  • Ett par
  • Två par
  • Triss
  • Fyrtal
  • Liten stege
  • Stor stege
  • Kåk
  • Chans
  • Yatzy

En liten stege betyder att du får nummer ett till fem i följd. En stor stege betyder att du får nummer två till sex i följd. Chans betyder att du får sätta vilka siffror du vill och sedan adderar du dessa för att räkna ut poängen. Yatzy är när du får fem likadana siffror, vilket ger dig 50 poäng och blir därmed den mest eftertraktade poängen. För kåk ska du få 2 lika av en siffra och 3 av en annan.

Stategier för att spela Yatzy

Om du vill önska dina vinstchanser i Yatzy kan du välja bland några olika strategier.

Satsa på stora poäng

Det är svårare att få stora poäng, men det kan också löna sig. Därför kan du försöka få in de stora poängen och hoppas att det räcker för vinst. Var lite avvaktande och ta inte första bästa poäng. Det gäller att ha lite is i magen när man spelar med den här strategin och våga chansa.

Träna så mycket som möjligt

Övning ger färdighet och det gäller även för Yatzy. Spela så mycket som möjligt och se vilka poängkombinationer du kan få ihop. Yatzy handlar till stor del om att välja rätt när det kommer till att placera ut poängen. Det är något du kan bli bättre på ju oftare du spelar.

FAQs

Vilket land kommer Yatzy ifrån?

Det kommer ursprungligen från Kanada. Det var ett kanadensiskt par som uppfann spelet.

Kan man få Yatzy två gånger?

Nej, det kan man inte. Du kan bara få Yatzy en gång per spel. Har du redan använt Yatzy och får det igen måste du placera ut poängen för den nya Yatzy under en annan kategori.

Hur många gånger får man kasta i Yatzy?

Du får kasta tre gånger varje gång det är din tur. Efter ett kast får du välja vilka tärningar du vill låsa. Sedan får du kasta om de andra tärningarna.

[acf_fields]
- Advertisment -

Must Read

Winamp

0
En populär, snabb och flexibel musikspelare för Windows. De kan spela flera olika musikformat som t.ex. MP3, musikskivor, MOD, S3M, IT m.m.

PC för alla

SPCS demo-cd