HemÖvrigtSå håller du ner dina elkostnader

Så håller du ner dina elkostnader

-

Vi letar alltid efter sätt att justera vår budget för att spara pengar. Ett av de enklaste sätten att spara pengar är genom att hålla ner sina elkostnader. Visst är el en nödvändighet, men det finns fortfarande sätt att spara pengar på sina elräkningar.

Kolla in våra enkla tips om hur du kan sänka dina elkostnader och ändå hålla värmen i vinter nedan.

Byt elbolag!

Att byta energileverantör är ett enkelt sätt att sänka sina elkostnader med hundratals kronor årligen. Det spelar ingen roll om du bor i en lägenhet eller ett hus – så länge du betalar för din egen el bör du kunna byta. Om din hyresvärd betalar för din el har de dock rätt att välja leverantör.

Ska du köpa billig el är det bäst att vända dig till en prisjämförelsesida först. På dessa kan du nämligen jämföra olika elavtal på den svenska marknaden och utefter detta hitta det avtal som gynnar din plånbok mest. På dessa sidor skriver du in din årliga elanvändning och kan därefter välja mellan de olika leverantörer som finns.

Byt ut dina glödlampor

Tyvärr är boven i dramat väldigt många gånger glödlamporna. Även om energibesparande lampor kostar lite mer i inköpspris, kan du spara väldigt mycket pengar på dina elräkningar genom att byta ut de gamla.

De nya LED-lamporna är betydligt miljövänligare och håller dessutom i 10 000 timmar, gentemot en halogenlampa som endast håller i 2 000 timmar. Ur ett prisperspektiv kostar det 425 kronor för ljus i 10 000 timmar med en halogenlampa, och endast 170 kr med en LED-lampa.

Kör inte hushållsapparater i onödan

Vill du spara pengar på dina elräkningar kan du med fördel låta bli att starta disk- och tvättmaskinen samt torktumlaren om de inte är fyllda. Det kan kännas frestande att slänga få smutskläder i tvättmaskinen för att de ska vara rena till morgondagen, men faktum är att det slösar både el och pengar. En genomsnittlig tvättmaskin använder ca 590 kWh, vilket innebär att varje tvätt kostar cirka 70 öre.

Det samma gäller för diskmaskinen! Kör inte diskmaskinen i onödan om den inte är full. Å andra sidan är det mer energismart att använda maskin jämfört med att diska för hand. Därför är det bästa att fylla diskmaskinen och sen köra den.

Använd mindre el!

Detta låter kanske uppenbart, men vill du spara pengar på dina elräkningar bör du helt enkelt använda mindre el. Idag inbillar vi människor oss att vi måste ha el konstant. Vi ska ha det så varmt som möjligt under vintern, istället för att klä oss bättre även inomhus. På samma sätt släcker vi inte lamporna efter oss när vi lämnar ett rum och tänker inte på att den långa duschen kan vara förödande för miljön och plånboken.

Försök därför att minska ditt beroende. Se över vad du kan skära ner på, och har du möjlighet för att producera din egen el genom att installera solceller – gör det! På lång sikt är detta det mest ekonomiska alternativet.

[acf_fields]
- Advertisment -

Must Read

Winamp

0
En populär, snabb och flexibel musikspelare för Windows. De kan spela flera olika musikformat som t.ex. MP3, musikskivor, MOD, S3M, IT m.m.

PC för alla

SPCS demo-cd