HemÖvrigtSäkerhet på nätet för företag och konsumenter

Säkerhet på nätet för företag och konsumenter

-

En av det absolut viktigaste hörnstenarna för företag som har sin verksamhet online är att kunna påvisa högsta standard av nätsäkerhet. Det är en helt avgörande faktor för att vinna konsumentens förtroende.

Samhället blir mer kontantlöst för varje år som går. Idag är det vanligare är att vi genomför en digital transaktion, än betalar kontant. Bankomaterna i innerstäderna blir färre för varje år, och långa köer för att hämta ut pengar är alltmer sällsynt. Affärer som inte accepterar kortbetalning går nästan inte att hitta.

Nätsäkerhet är oerhört viktigt för företag och konsumenter

Digital säkerhet är förstås monumentalt viktigt för företag som helt är baserade digitalt. Eftersom hela transaktionen mellan företag och slutkonsument sker utan några fysiska element får det helt enkelt inträffa några säkerhetsfel. Det kan vara helt förödande för ett företag, åtminstone kortsiktigt.

Exempelvis E-handelsföretag och företag inom spelbranschen är extremt känsliga för digitala säkerhetsbrister.

Dessa företag använder alltid externa betalningsleverantörer, och kan därmed skjuta ansvaret till betalningsleverantören om något skulle gå fel. Då kan de behålla sitt rykte i viss mån, samt behålla kunden, som kanske endast väljer en annan betalningsmetod, utan att byta till en konkurrent. Således undkomma en massflykt av kunder.

Dessa företag erbjuder ofta ett stort antal av olika betalningsmetoder som anses vara väldigt säkra. Så fort en ny betalningsmetod visar sig vara säker och blivit populär så vill företag använda sig av dem.

Vanliga betalningsmetoder

Debetkort vs Kreditkort

Debetkort anses lite mer osäkert eftersom kortet är kopplat direkt till konsumentens bankkonto. Jämförelsevis är konsumenten bättre skyddad mot bedrägerier genom användning av kreditkort eftersom det omfattas av konsumentkreditlagen. Följaktligen har kreditgivaren precis samma ansvar för reklamation som säljaren.

PayPal – en digital veteran

Är en tungviktare bland e-plånböcker som funnits på marknaden sedan 1998. De är kontinuerligt i framkant av teknologisk utveckling inom digitala överföringar. Antingen genom egen innovativ utveckling internt, eller förvärv av andra företag. I 2018 förvärvade PayPal det svenska företaget iZettle för 2miljarder dollar.  

Banköverföring

Banköverföring finns nästan alltid som alternativ för digitala överföringar. Banker vill gärna se sig själva som det säkraste alternativet för konsumenten. Men det är relativt vanligt förekommande att banker varnar om säkerhetsproblem, följt av att de lovar sina kunder att deras pengar är säkra.

Trustly

Trustly är ett svenskt företag som tillhandahåller säkra överföringar direkt från bankkontot. Det är väldigt användarvänligt och kräver ingen installation av någon mjukvara eller registrering, som spridit sig över världen som en löpeld. Trustly är väldigt vanligt förekommande på e-handelssidor och spelsidor där konsumenten kan välja bäst casino med Trustly betalningar eller andra valmöjligheter.

Klarna

Klarna är en svensk online bank som erbjuder konsumenten finansiella tjänster som uteslutande finns online. Klarna erbjuder köparen köpskydd om köpet inte blev som förväntat, eliminerar finansiell risk för köpare och säljare.  

Digital säkerhet är en färskvara

En konsument har inget överseende med företag som visar sig ha bristfällig nätsäkerhet, och kommer sannolikt att välja en säker konkurrent om brister uppdagas. 

Alla nätbaserade företag vill ha ett fläckfritt ryckte som en säker webbsida. Det är ett rykte som upprätthålls genom att aldrig utsättas för digitala intrång eller säkerhetsproblem. Men samtidigt är ett gott rykte en färskvara som kräver konstant underhållning för att vara på topp.

Om ett företag offentliggör brister i sin säkerhet eller dataintrång är företagets rykte skadat på ett ögonblick, och kan ta lång tid att reparera och återfå förtroende hos kunden. 

Nätbedragare vs säkra betalningar

Sedan tidens begynnelse har det alltid funnits bedragare som gjort livet surt för vanliga samhällsinvånare. Den digitala industrin är givetvis inte något undantag. Det är ett ständigt pågående distanslopp mellan betalningsleverantörer och nätbedragare.

[acf_fields]
- Advertisment -

Must Read

Winamp

0
En populär, snabb och flexibel musikspelare för Windows. De kan spela flera olika musikformat som t.ex. MP3, musikskivor, MOD, S3M, IT m.m.

PC för alla

SPCS demo-cd